רבקה הגננת התרגשה מאוד לקראת אסיפת ההורים של ילדי הגן. הפעם היא תכננה לאמהות הפתעה והביאה במיוחד מומחית לרכישת הקריאה כדי להנחות אותן כיצד לקדם את הילדים שלהן לקראת קריאה ולהקל עליהם את תהליך רכישת הקריאה.
הרעיון למפגש עלה לגננת לאחר שקיבלה תגובה חיובית כ"כ טובה מהמורה של כיתה א'. שנה שעברה הם השקיעו המון בגן לפיתוח המודעות הפונולוגית, ואכן המשוב החיובי על ההצלחה של הילדים בכיתה א' ברכישת הקריאה, הביא אותה להדריך את ההורים איך לעשות זאת בעצמם ולפתח את המודעות הפונולוגית כהכנה ללימוד הקריאה.
אז מה זה בכלל מודעות פונולוגית?
מודעות פונולוגית היא הבנה של הילד לצלילים המרכיבים את השפה. היכולת של הילד לזהות את הצלילים הכי קטנים, יכולת לזהות צלילים המופיעים במילה שהוא שומע או בתמונה שהוא רואה.
הילד צריך להיות מודע ל:
- צליל פותח- (הברה בתחילת מילה) לדוגמא המילה ציפור שמתחילה ב-צי.
- צליל סוגר- (הברה בסוף המילה) לדוגמא המילה ציפור מסתיימת ב-ר.
- יכולת לחלק את המילה למספר הברות לדוגמא צי- פו -ר סה"כ 3 הברות.
- יכולת לזהות חרוזים – מילים שמתחרזות לאותה מילה. לדוגמא- ציפור- צינור.
מודעות פונולוגית – כבר מרגע שהילד מתחיל לדבר?
חשוב להקנות לילד בצורה נכונה את הרצף הנכון של כל הצלילים שמרכיבים את המילים, כבר מרגע שהוא מתחיל לדבר, כדי שיאמר אותם בצורה נכונה ובהדרגה. לא תמיד יצליח הילד להפיק את המילה בשלמותה ופעמים רבות תשמע רק ההברה האחרונה במילה כגון: "דור" במקור "כדור", "בה" במקום "בובה" וכדומה. תהליך זה הוא תקין וצפוי להיעלם באופן טבעי.
חשוב שהילד ישמע את הרצף הנכון של כל הצלילים שמרכיבים את המילים. שיהגה אותם בצורה נכונה ובהדרגה כך למשל. כשילד בן שנתיים אומר "סתא" במקום "סבתא", חשוב לומר לפניו לאט וברור "ס-ב-תא". ואף להדגיש את הצליל ב – על מנת שהילד יבחין בו. אף פעם לא לחזור על מילה שגויה שהילד אמר (למרות שזה ממש מרגש אותך..)
לא אחת שומעים אמא שואלת את הפעוט: "רוצה ללכת לתתה?" (סבתא). או "רוצה ננה?" (בננה). חשוב לחשוף את הילד למילה השלמה עם הצליל נה שאותו אפשר להדגיש תוך כדי משחק.
מאוד מרגש וחמוד לשמוע את הפעוט מתחיל למלמל או מגרגר. חשוב שאנחנו ההורים נשמיע את המילה הנכונה לאט, ולעודד את הילד לחזור על המילה בצורה נכונה (בלי לחץ..)
בגיל הגן, כאשר מזהים ילד בולע אותיות ומדבר לא ברור- חשוב לקחת אותו לבדיקת שמיעה כדי לשלול קשר בין שמיעה למודעות הפונולוגית.
במידת הצורך להפנות אותו לאבחון מתאים. מומלץ להיעזר בקלינאית תקשורת על מנת שהילד יבטא את ההברות נכון, מכיון שזה הבסיס של כל המשך תהליך הקריאה והלימוד.
איך נפתח את המודעות הפונולוגית של הילד?
ישנן חוברות בתחום המודעות הפונולוגית המכילות דפי עבודה לפי הסדר, ניתן להיעזר בהן. אבל מעבר לשימוש בחוברות, את כאמא יכולה להכניס את המודעות הפונולוגית לחיי היומיום תוך כדי משחק.
נביא כאן כמה דוגמאות שבקלות תוכלי לשלב אותן , אפילו בלי צורך לשבת עם הילד:
צליל פותח:
- משחקי מילים ספונטאניים כמו, בוא נמצא מילים שמתחילת באותו צליל כמו הצליל הראשון בשם שלך ובהמשך מילים שמתחילות בצליל זהה לצליל הראשון של יתר בני המשפחה.
- נתבונן בחדר ונחפש מילים שמתחילות בצליל מסוימת כמו, מה מתחיל בצליל – אָ? אגס, אבטיח. הדגישו את הצליל הפותח.
- להשתמש בכרטיסי תמונה שונים (אפילו מתוך משחק זיכרון פשוט) לבקש מהילד לחפש את כל המילים שמתחילות בצליל בָּ?
צליל סוגר – חריזה
- תרגלו משחקי מילים שמסתיימות באותה הברה – חרוזי מילים, והדגישו את ההברה האחרונה שחוזרת על עצמה בשתי המילים בעזרת מחיאת כף, נקישה על השולחן או כל תנועה אחרת.
- תרגלו משחקי מילים שמסתיימות בצליל מסתיים ,כמו, מה מסתיים בצליל ל? נעל, גלגל, גמל. והדגישו את ל בסוף מילה.
ספירת הברות:
- מספר הברות במילה – תרגלו משחקי מילים במחיאות כפיים תואמות למספר ההברות במילה, תחילה במילים קצרות בנות 2 הברות, ובהמשך במילים ארוכות עם יותר הברות, למשל: "גשם" מורכבת משתי הברות, ולכן נמחא מחיאה אחת להברה – ג, מחיאה נוספת להברה – שם. וכו'
- משחק המדבקות – הדביקו מדבקות עגולות על הדף והילד צריך לחפש מילה בהתאם למספר המדבקות דוגמא: שלוש מדבקות – המילה ע -ג- לה מתאימה למספר המדבקות וכו'.
- משחק הקפיצות – הניחו על הריצפה חישוקים והילד יחפש מילה אומר אותה בקול ומדלג בהתאם למספר החישוקים המונחים. אם המילה לא מתאימה אזי מחפש מילה אחרת. וכו'
- משחק צועדים במסלול – שחקו במשחק, מתקדמים לפי מספר המילה. משתתפים עומדים בשורה בקו תחילת המשחק,. מקבלים כרטיס תמונה ואומרים בקול את שם התמונה. כל משתתף צועדים לפי מספר הצלילים המופיע בתמונה. המנצח הוא זה שהגיע ראשון לקו הסיום.
צלילים באמצע מילה
בחרו כרטיס תמונה. הניחו על השולחן כרטיסי תמונות. הילד אומר בקול את המילה ומחפש את הצליל הנמצא באמצע המילה. דוגמא: כדור – צליל באמצע מילה הוא דו. וכו'
מודעות צלילים דומים במילה
שימוש במילות תפל ומילים "אמיתיות" , חפשו מילים שהצליל הנשמע הוא יותר מפעם אחת. יש להפיק הכפלות צלילים ועוד דוגמא: גלגל – סלקל
פיתוח המודעות הפונולוגית אצל הילד תאפשר לו לרכוש את הקריאה בקלות רבה. התובנה הזו תקל עליו לזהות את הברות, לתרגם את הסימנים הכתובים,להכיר את האותיות והצלילים. אוצר המילים שלו יגדל ויהיה לו קל בהבנת הנקרא.
לכן חשוב לעסוק בפיתוח היכולות הפונולוגיות להקדיש תשומת לב לנושא. מומלץ להתחיל כבר בגיל הרך.